Felhasználási területek
Természetes felületkezelési műveletek fa felületekre, alkalmazási területek
Auro termékek általános leírása


FA SZÍNTELEN KEZELÉSE BELTÉRBEN

Padló, lépcső, erősen igénybevett felület - keményfa

Alapozó olajozás és keményviaszos fedőréteg szükséges.
Hagyományos narancshéjolajjal hígítható (Orange) termékek: Nr. 121 + 171. Alapozó olajozás: Nr.121 egy rétegben. Viaszolás Nr.171 keményviasszal. Bővebb információ a termékek adatlapjain.
Oldószerszegény, ill. oldószermentes (Pursolid) termékek: Nr. 122 + 171. Használatát nagy felületen, pl. padlókhoz csak megfelelő gépesítés mellett ajánljuk: egy-tárcsás padló csiszológép. Alapozás: Nr.122. Sűrű, ecsettel nem kenhető olaj. Felhordás fém spachtlival, spatulával. Bővebb informá-ció a termékek adatlapjain.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. 127 + 187. Könnyen - lazúrecsettel, vagy mohair-, velúr hengerrel - felhordható, vízzel hígítha-tó folyékony keményolaj és padlóviasz. Bővebb információ a termékek adatlapjain.

A hagyományos (orange) és a vízzel hígítha-tó (aqua) rendszer anyagai különösebb gépesítés nélkül, akár házilag is felhordhatók, az oldószermentes (PurSolid) anyagokhoz szakember szükséges.


Padló, lépcső, erősen igénybevett felület - puhafa, parafa

A keményfához hasonlóan, de a puha rostok keményítése miatt az alapozó olajozás után és a viaszolás előtt kiegészítő kezelésként keményolajjal való olajozás is javasolt.
Hagyományos narancshéjolajjal hígítható (Orange) termékek: Nr. 121 + 126 + 171
Második rétegként a rostok felületi keményí-téséhez Nr. 126 keményolajjal való kiegészítő kezelés is ajánlott. Bővebb információ a termékek használati útmutatójában
Oldószerszegény, ill. oldószermentes (Pursolid) termékek: Nr. 122 + 171. Alapozás egy réteg Nr. 122 impregnáló olajjal, viaszolás Nr. 171 kéményviasszal. Ezzel a kezeléssel nagyon jó (1C) ellenállóképességű felület érhető el.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. 127 + 2* 187. Ecsettel, hengerrel felhordható, akár házilag is használható termékek. Ala-pozás Nr. 127 számú aqua keményolajjal. Befejező kezelés Nr. 187 számú folyékony keményviasszal - puhafáknál két rétegben.

Padló lakkozás

A természetes gyantaolaj lakk kemény, de nehezebben felújítható, sérülése esetén jobban észrevehető hibákkal tarkított felületet eredményez. Bízzon az olajozott, viaszolt felületekben! Szebb, közforgalmú helyeken is bírja az igénybevételeket, könnyebben ápolható, felfrissíthető.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. 127 + 2* 267. Alapozás Nr. 127 számú aqua keményolajjal. Kezelés két réteg Nr. 267 számú aqua padlólakkal. Kopásálló, filmképző természetes gyantaolaj lakk. Ajánlott felhordási mód: Velúr vagy mohair hengerrel. A rétegek közti száradási idő: 24 óra.

Átlagos igénybevételű bútorok - szekrény, ágy, szék stb.

Egyszerűen, ecsettel felhordható, könnyen használható termékeket ajánlunk, melyek tökéletesen megfelelnek erre az igénybevételre. Akár házilag, otthon is megoldható (lásd ehhez Az olajozás és viaszolás lépései c. leírást).
Hagyományos narancshéjolajjal hígítható (Orange) termékek: Nr. 121 + 181 / 173. Alapozó olajos kezelés (Nr.121) után leg-egyszerűbb és leggyorsabb a kezelés az ecsettel felhordható méhviasz kenőbal-zsammal (Nr.181). 20-30 perc száradás után polírozni kell. Légúttisztító és ideg-nyugtató hatású összetevőkkel. Főképp gye-rek- és hálószobák bútorainak alapozás (Nr.121) utáni kezelésére ajánljuk. A Nr 173 - Vörösfenyő gyantabalzsam légúttisztító és idegnyugtató hatású összetevőkből áll. Fő-képp gyerek- és hálószobák bútorainak ala-pozás (Nr.121) utáni kezelésére ajánljuk.
Oldószerszegény, ill. oldószermentes (Pursolid) termékek: Nr. 128. Tagolt felületekre viszonylag nehézkesen felhordható, ezért bútorokra, különösen gyakorlatlan felhasználóknak inkább a klasszikus narancshéjolaj hígítású (orange) termékek alkalmasak.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. 124 + 184. Áttetsző gyantaolaj impregnáló alapozó (Nr.124) a könnyebb és egyenletesebb fel-hordás érdekében max. 20% vízzel hígítható. Felhordás lazúrecsettel (műanyag sörte!), rövid bolyhú hengerrel, merítéssel vagy szórással, egyenletesen és vékonyan - a megadott kiadósság figyelembevételével. 24 óra száradás és finom köztes csiszolás (240) után tovább kezelhető. A folyékony viasz-balzsam (Nr.184) a faanyagok nemesíti, víztaszító védelmet ad.

Beltéri ajtók

Az ajtók kezelése megegyezik a normál igénybevételű bútorok kezelésénél leírtakkal.

Alacsony igénybevétel - pl. fal- és mennyezetburkolatok

Kisebb igénybevételnél, olyan felületeknél, ahol a fogdosás, használat, szennyeződés nem jellemző egyrétegű kezelés is megfele-lő, tartós védelmet nyújt.
Hagyományos narancshéjolajjal hígítható (Orange) termék: Nr. 129. Kis igénybevé-telnél egy rétegben is használható olaj-viasz emulzió. Ecsettel felhordható, 20-30 perc száradás után puha, nedvszívó ronggyal fényesre kell polírozni. Nagyobb igénybevé-telnél két rétegben kell használni.
Oldószerszegény, ill. oldószermentes (Pursolid) termék: Nr. 128. Kis igénybevé-telnél egy rétegben is használható sűrű, oldószermentes olaj-viasz emulzió. A Nr. 129-nél nehezebben felhordható, ecsettel nem, inkább ruhával való bedörzsöléssel felhordható. 20-30 perc száradás után puha, nedvszívó ronggyal fényes felület érhető el.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. 124 + 184.

Olajozás-viaszolás egy lépésben 2 : 1

Azoknak, akik egy-egy kisebb munkához nem akarnak többféle anyagot is megvásárolni. Kisebb igénybevételekre - lambériákra, mennyezetburkolatokra egy rétegben is alkalmasak. Bútorokra, belső ajtókra két réteg felhordása ajánlott.
Hagyományos narancshéjolajjal hígítható (Orange) termék: Nr. 129.
Oldószerszegény, ill. oldószermentes (Pursolid) termék: Nr. 128.

Parafa padlók, burkolatok

Megegyezik a tömörfánál leírtakkal. A kezeléskor: az olaj visszatörlésénél és a viasz polírozásakor ügyelni kell arra, hogy a strukturált felületű parafa burkolat mélyebb részein se maradjon olaj vagy viasz felesleg.

Tömörfa konyhai munkalap, más nedvességnek kitett fafelület

A nagy igénybevételnek kitett, gyakrabban ápolandó felület könnyebben felújítható, ha viaszolás nélkül, kizárólag olajjal van tökéle-tesen telítve. Ápolása ugyanezzel az olajjal való finom áttörléssel történik.

Színtelen lakkozás

Nem ajánljuk, az olajozott, viaszolt felület a fa szépségét sokkal jobban érvényesíti, ápolása felújítása egyszerűbb. Ha mégis pl. ma-gasabb fényű felületre van szükség, ám legyen...
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. 124 + 2* 251/ 261. Természetes gyantaolaj lakkok. Alapozó kezelés Nr. 124 aqua faolajjal. Befejező kezelés két réteg Nr. 250 magas- vagy Nr. 260 selyemfényű színtelen aqua lakkal. Felhordás lazúrecsettel, velúr vagy mohair hengerrel.

Sellakpolitúr - restaurátor munkákhoz

Felhasználásra kész, tiszta, jó pórus tömítő képességű, tartós fényű, gyorsan száradó, szórással is felhordható színtelen sellakpoli-túr magas vagy selyem fényben.
Nr.126 + 3* 211/ 213 / 215. Alapozás Nr. 126 keményolajjal. Sellakkal való kezelés előtt ajánlott legalább 2-3 nap száradási időt hagyni! Sellakot a kívánt fényesség szerint választani; de az első réteg mindenképp magasfényű legyen (Nr. 211). A 2.-3. már lehet matt.

FA SZÍNES KEZELÉSE BELTÉRBEN

Világos fák (juhar, nyír stb.) fehéres színének megőrzéséhez

Az olajok színeket feltűzelő hatása a világos színű fáknál sokszor nem kívánatos, hiszen a világos, sárgás szín sárgás mézszínűvé válik. Ez megakadályozható az olaj fehér pigmentálásával, vagy a Nr.611 számú olaj használatával.
Hagyományos narancshéjolajjal hígítható (Orange) termék:
(121 + 150-90 (5%)) + 171. A Nr. 121 számú alapozó olajhoz 5% mennyiségű fehér színezéket keverve, a fehér pigmentek kompenzálják az olaj sárgító hatását - így a világos fák (lucfenyő, nyír, juhar stb.) természetes színe megőrizhető, nem sárgulnak be.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr.611 + 184 / 187. A Nr. 611 két rétegben használható, vagy egy rétege mellé egy réteg viaszt használhatunk: Nr. 184 / 187. Megőrzi a világos fák természetes színét. Bővebb in-formáció a termékek adatlapjain.

Olajok színezése színezékekkel

Ha a fát színezni akarjuk nem szükséges külön pácolás: az alapozó olajba kevert színezékkel, a színezés az alapozással egy lépésben végezhető. A szín tartós, mélyen beszívódó.
Hagyományos narancshéjolajjal hígítható (Orange) termék:
Nr. (121 + 150-xx) + 181.

A Nr. 121/ 126/ 129 számú alapozó olajokhoz max. 20 % színezék (Nr.150) keverhető. Ajánlott a pigmentált olajat első rétegként felhordani. Utána viaszolás szükséges. Bővebb információ a termékek adatlapjain.

Színes / fehér zománc fedőfesték

Erősen nedvszívó felületeknél olajos alapozás is javasolt (Nr.124). A festék fehér, "töltő" alapozója (Nr.253) a felület simaságát biztosítja. A tulajdonképpeni színből (Nr.250 vagy 260) két réteg felhordása szükséges.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. 124 (+ 253) + 2* 250 -xx / 260 -xx.

Színes lazúrok alkalmazása beltérben

A színes kültéri lazúrok beltérben is alkalmazhatók: ragyogó, tiszta színeik, nagy színválasztékuk, a belőlük könnyedén kikeverhető további színek, szép, selymes felületük teszi erre alkalmassá őket. Egy vagy két rétegben használhatók, utána viaszos védőréteg felhordása ajánlott, a kopásálló-ság fokozásához (Nr.187).
Vízzel higítható (aqua) termékek aqua: Nr. 160-xx + 184 / 187. a kültéri lazúrok ragyogó, tiszta színeik miatt beltérben is ked-veltek. Ajánlott rétegrend 1 (2) réteg Nr. 160 lazúr, és egy réteg aqua viasz (Nr. 184 / 187). A viasz védi a lazúrt a nagyobb beltéri mechanikai igénybevételektől és az el-koszolódástól.

Gyerekjátékok kezelése

Bármelyik színes vagy színtelen termék alkalmas gyerekjátékok kezelésére. EN 71/3 szerint minősítettek, káros anyagokat nem tartalmaznak. DIN 53160 szerint nyál- és izzadságállóak.

FAANYAGOK KÜLTÉRI KEZELÉSE

Megelőző favédelem (gomba és rovar-károsítók)

Megelőző favédelem gomba és rovarkárosí-tásnak kitett faanyagok védelmére. (Ott szükséges, ahol fennáll annak veszélye, hogy a faanyag környezetéből nedvességet vesz fel és nem tud kiszáradni).
Nr 111 - Bóros favédőszer. Por alakú, vízben oldandó, gomba és rovarkárosítók elleni megelőző védelmet nyújtó faanyagvédőszer. Bicid -élő szervezetekre ártalmas, gyilkos - anyagokat nem tartalmaz, a már a fában lévő károsítókat nem pusztítja el.

Épületszerkezetek, faházak, külső fa-burkolatok, nyílászárók stb.

Az AURO Nr.160 minden kültérben felhasznált, nedvességnek, csapó esőnek és napsugárzásnak kitett felület védelmére kiválóan alkalmas. EN 927 minősítésű, UV-álló, páraáteresztő lazúr. Tartós, 5-8 éves felújítási intervallumú, nagyon könnyen felújítható. Fához illő, selymes, matt fényű felület, 13 egymással jól keverhető alapszínben. Színkeverés lehetséges.
Vízzel higítható (aqua) termékek: Nr. (117) + 3* 160. A Nr. 117 speciális alapozóra csak járulékos anyagokban (pl. gyanta, csersav stb.) gazdag fáknál van szükség. A gyakrabban alkalmazott fafajok közül ilyen a vörösfenyő, tölgy, gesztenye. Különben a Nr. 160 kültéri lazúrt alapozás nélkül 3 rétegben használjuk. A tökéletes uvvédelmet 3 réteg lazúr biztosítja.

Kerti bútorok, fa játszóterek

Nr.160 - az előző pontnak megfelelően, ráadásul az anyagok az EN 71/3 és DIN 53160 szerint gyerekjátékok kezelésére alkalmasak.
Vízzel higítható (aqua) termék: Nr.160. Színes lazúros kezelés.
Színtelen olajos kezelés - Nr.123
Az AURO Nr.123 - lenolaj és faolaj tartalma miatt a legidőtállóbb színtelen kültéri kezelés. Aki ezt a kezelési módot választja, annak számolnia kell azzal, hogy évente egyszer egy, az olajba mártott ruhával a naptól kiszívott felületeket át kell kennie. Ezt az ápolást ajánlott mindig ősszel, a kerti szezon végén elvégezni, amikor már nem olyan erős a napsütés. A tavaszi, vagy nyári ápolás, kezelés hátránya, hogy a még nem tökéletesen kikeményedett olajat tesszük ki az erős napsütésnek. pigmentálással (Nr.150) a bevonat élettartama természetesen növelhető.

Kültéri fapadlók, kerti bútorok, nagy igénybevételű fa felületek

A kültéri lazúrok rugalmas, viszonylag puha felülete biztosítja időállóságokat. Mechanikai ellenálló képességük ennek következtében kicsi. A nagy igénybevételű kültéri felületek kezelésére pigmentált lenolajkence, vagy fa-keményolaj alkalmas.

Nr 802 - Teak-olaj. Narancshéjolaj oldószeres olaj kerti bútorokra. Kezeletlen vagy olajozott keményfa és telített fenyő fa-anyagokra. 3 színben: natur - teak - bangkirai.
Nr 115 - Kertibútorolaj (AQUA). Oldószer-mentes, vízzel hígítható kerti bútor olaj. Enyhe pigmentálása segítségével megakadályozza a fának a nap UV sugárzása miatti beszürkülését.
Színezett lenolajkence Nr.(143+150). Legalább 10, de inkább 20% pigment hozzáadásával készült színes olajjal a felületet minél mélyebben átitatni. A mélyebb beszívódás érdekében az olajat kíméletesen, víz-fürdőben 40oC-ra kell melegíteni. Az olajat több rétegben, 5-10-20 perc száradással addig felhordani, míg a felület láthatóan telítődik nem képes több olajat beszívni. Ezután 30-60 perc száradás után (mielőtt a felület ragacsossá válik) a be nem szívódott felesleget visszatörölni.
A felületet ajánlott évente, egy szép őszi napon a színezett olajjal átkenve felfrissíteni.
Színtelen olajos kezelés - Nr.123. Az AURO Nr.123 - lenolaj és faolaj tartalma miatt a legidőtállóbb színtelen kültéri kezelés. Aki ezt a kezelési módot választja, annak számolnia kell azzal, hogy évente egyszer egy, az olajba mártott ruhával a naptól kiszívott felületeket át kell kennie. Ezt az ápolást ajánlott mindig ősszel, a kerti szezon végén elvégezni, amikor már nem olyan erős a napsütés. A tavaszi, vagy nyári ápolás, ke-zelés hátránya, hogy a még nem tökélete-sen kikeményedett olajat tesszük ki az erős napsütésnek. pigmentálással (Nr.150) a bevonat élettartama természetesen növelhető.

Színtelen olajos kezelés

Az AURO Nr.123 - lenolaj és faolaj tartalma miatt a legidőtállóbb színtelen kültéri kezelés. Aki ezt a kezelési módot választja, annak számolnia kell azzal, hogy évente egyszer egy, az olajba mártott ruhával a naptól kiszívott felületeket át kell kennie. Ezt az ápolást ajánlott mindig ősszel, a kerti szezon végén elvégezni, amikor már nem olyan erős a napsütés. A tavaszi, vagy nyári ápolás, kezelés hátránya, hogy a még nem tökéletesen kikeményedett olajat tesszük ki az erős napsütésnek. pigmentálással (Nr.150) a bevonat élettartama természetesen növelhető.

Svédvörös - durva, fűrészelt felületű deszkaburkolatok

A svédvörös festék tradícionálisan a skandi-náv faházak kezelésére használt festék. A helyi vasércbányászat melléktermékeként keletkező vörös pigment és növényi olajok keveréke. Kifejezetten durva, szőrös, fűré-szelt fafelületek kezelésére alkalmas. Ilyen deszkaburkolatok, melléképüetek, pajták, kerítések kezelésére használható.

MEGELŐZŐ FAVÉDELEM

Lásd a faanyagok kültéri kezelése első pontját.

GYEREKJÁTÉKOK KEZELÉSE

Minden anyag alkalmas és megfelelő minősítéssel rendelkezik gyerekjátékok kezeléséhez is.
EN 71/3 és DIN 53160 szerint minősítettek.

Forgalmazó:
Mahagóni Faipari Centrum
Győr, Banai u. 24/B. Tel./fax: 96/ 411 294.
Bővebb információ: 20/ 546 54 52


webdesign (C) 2005 wellnet.hu